Thursday, December 8, 2016

Istorija BITCOINA -- PRVI DEO (2008-2009. godina)

Pokusao sam da nadjem neke informacije kako je sve ovo počelo pa cu probati da Vam to prenesem i predstavim u par kratkih tekstova.

PERIOD OD 2008-2009. godine
2008 godina
Čak i pre nego što Bitcoin pušten, www.Bitcoin.org je registrovan pomoću servisa za anonimnog registraciju domena. Pretpostavlja se da Satoši Nakamoto koristi uslugu kao i www.anonimousspeech.com da registruje domen za sajt.


Nekoliko meseci kasnije, Bitcoin “white paper” se oslobađa preko mailing liste, povezujući ih www.bitcoin.org.
Papir je dostupan na: http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf
 
Glavni svojstva:
  • Double-potrošnja je sprečena sa mrežom peer-to-peer.
  • Ne nane ili neko drugo pouzdano lica.
  • Učesnici mogu biti anonimni.
  • Nove kovanice su napravljeni od Hashcash stilu dokaz bez posla.
Dokaz bez posla za nove generacije kovanice takođe napaja mreže kako bi se sprečilo dvostruko
potrošnju.- Satoši Nakamoto
Dakle, Satoši oslobađa Bela knjiga i nastavlja da se registrujete projekat sa SourceForge (što je sajt zajednica saradnju open-source, slično GitHub. Od juna 2015. godine projekat je u potpunosti prenesena na GitHub.)

2009. godina
Genesis, prvi Bitcoin blok se vadi 3. januara. Stvaranje Bitcoin je počeo. Srećna Nova godina? Prvih 50 Bitcoins da dođu u postojanje! Ko je znao da će to daleko. (Taj prvi blok vredi oko 38500$ u vreme pisanja ovog teksta.). Šest dana kasnije, Bitcoin verzija 0.1 je puštena. Svako može da učestvuje u ovom trenutku pa nadalje. To je objavljen kao program za Windovs. Tri dana kasnije, prva Bitcoin transakcija je napravljena. To se desilo u bloku 170, između Satoshia i Hal Finneia, koji je i programer i kriptografske aktivista. 5. oktobra 2009. godine, kada je prvi put je uspostavljena kurs. Ovaj kurs je prilično smešan za današnje standarde, ali za sada to je bio prvi put da Bitcoin ima vrednost kada se meri u odnosu fiat(papirne valute dolar euro funta …) valute. Predložena stopa je
1,309.03 BTC = $ 1 USD. To je postignuto kroz jednačine koja izračunava troškove električne energije za jedan računar za generisanje Bitcoina. IRC kanal je kreiran za Bitcoin razvoj 12. oktobra, odmah po imenu # Bitcoin-dev. Kao rezultat ovog kanala Bitcoin verzija 0.2 je pušten dva meseca kasnije, 16. decembra.
 Mi smo na kraju ove godine sa povećanjem težine za rudarstvo Bitcoin. 30. decembra, neposredno pred Novu godinu počinje, rudarski teškoća se povećava po prvi put u istoriji.


No comments:

Post a Comment